måndag, oktober 25, 2004

Tjolahopp

Ja, företaget jag jobbar för är ondskefullt. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka min chefs beteende, men det är hur som helst också lite jobbigt att arbeta för någon som pratar med hög och beordrande röst hela dagarna.
Företaget är hur som helst, som sagt, lite onda. Rättare sagt Head office-människorna är onda (och det är väl ändå de som är "företaget"?). Nu har menyn ändrats och då får som sagt inte kökspersonalen vara kreativa och hitta på egna rätter ibland eller laga rätter från den gamla menyn. Varenda dag kommer det kunder som vill beställa de gamla rätterna och vi är tvungna att säga att vi inte kan göra dem - "Order från huvudkontoret". Och så blir folk jättebesvikna och det är ju inte så himla roligt. En annan sak som jag fick veta för ett par dagar sedan är att några från huvudkontoret brukar ringa till restaurangen precis vid öppnings- och stängningstid för att fråga om vi har satt igång bandet (som maten åker runt på) - "för jag och en kompis tänkte ta en tidig lunch" - respektive om köket fortfarande är öppet - "för jag skulle vilja beställa take away" (för det är ju viktigt att vi håller oss till de bestämda tiderna). Och det är alltid samma tre röster och det är för övrigt de enda som någonsin ringer med dessa frågor och en av våra supervisors (som råkade ut för ett dylikt samtal och berättade om detta för mig) sa att när han är på huvudkontoret kan han höra samma röster som i telefonen, där de låtsas vara någon helt utomstående. Citat: "Bara för att vi inte är engelska och inte pratar jättebra engelska så tror de att vi är dumma i huvudet". För övrigt ringer de aldrig när vår huvudchef är där, för det vågar de inte.

Men lustigare än dem på huvudkontoret är ju en del av kunderna. Det finns vissa fenomen som jag observerat sedan jag började. En sådan sak är att det alltid, oavsett om folk kommer samtidigt eller inte, blir betalningsströmmar, dvs att alla vill betala samtidigt. Det finns dock två andra saker som är lustigare, men också mer störande och som händer hela tiden. Det ena är att folk jätteofta sätter sig just där några tidigare kunder precis satt, trots att alla tallrikar och glas står kvar och trots att det finns massa platser där det är helt rent och fint. Särskilt irriterande är det ju när de sätter sig precis framför skräpet och säger "Kan du göra rent här är du snäll?". Hallå, varför kan de inte sätta sig någon annanstans? Det är liksom inte ostädat för att vi går runt och latar oss. En annan skitkonstig sak är att när vi håller på och stänger och alla stolar är utdragna helt långt ifrån bordet/bardisken på de stängda sektionerna så kommer det jätteofta folk och drar in en stol igen och sätter sig och tror att det bara är att äta på som vanligt. Hallå liksom. Är de blinda? Ser de inte att vi har stängt? Eh, nej, konstigt nog inte. Jag undrar om de alla har glömt sina blindkäppar hemma.

Övriga saker som är mer störande än lustiga är när jag kommer fram till en ny kund och frågar "How are you?", som det är meningen att vi ska fråga, och de verkar skitförvånade och ibland nästan förnärmade eller arga för att man frågar. Vissa kanske blir irriterade för att de alltid får höra samma fråga när de kommer till oss, men eftersom man alltid frågar samma sak så borde de ju rimligtvis förstå att det är något som ingår i vår arbetsuppgift och om de då tycker att det är så störande så har de ju faktiskt valet att äta någon annanstans.

Några andra saker för intresseklubben är att när det regnar mycket ute så läcker det in på många olika ställen på Paddington-stationen, vilket jag tycker är lite lustigt. Hur svårt kan det vara att bygga ett vattentätt tak? (Den frågan - "Hur svårt kan det vara att...?" - ställer man sig visserligen om väldigt många olika saker i det här landet.) Och det finns inte heller några papperskorgar utplacerade på stationen (för där kan man ju lägga bomber och sånt), så folk vill ganska ofta slänga skräp hos oss och lämnar också kvar en hel del grejer som inte kommer från vår restaurang på borden när de ätit klart. Och när det är kallt ute så dricker folk för övrigt, trots att det är fisk vi huvudsakligen serverar, mycket mer rödvin än annars. Det är kanske ganska förståeligt i och för sig. Jaja, nog med ointressanta saker. Fick bara dåligt samvete för att jag inte skrivit på så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar