lördag, oktober 16, 2004

ondska

Apropå hur ond kedjan som jag jobbar på är, igen. Nu i veckan kom det tre personer från vårt huvudkontor för att kolla in läget på restaurangen. De tittade på maten och en av dem gick även in i köket och kollade i skåpen och sådana saker. Sedan ställde han sig vid bandet, som maten åker runt på, och rynkade skeptiskt på pannan till typ var tredje sak som åkte runt. "Vad är det här?", "Varför har ni den här salladen till kräftstjärtarna? Det är inte meningen att det ska vara den här salladen", "Varför serverar ni det här? Det finns inte på menyn" och så vidare. Allting som det var något fel på plockades av bandet och det blev jättemånga tallrikar tillsammans. Jag började ana oråd och viskade till någon annan "Ska de slänga allt det där?", vilket hon trodde att de skulle. "Nej, då vill ju jag ha det!" viskade jag, och tänkte på min panka kompis som antagligen skulle blivit överlycklig över att få kräftstjärtar, kroketter och bläckfisk till middag. Men det gick ju inte att kliva fram mitt i huvudkontorspersonens föreläsning om hur fel allting var och säga "Ursäkta mig, men när ni är klara kan väl jag få maten?". Nej, det vore skapligt opassande och pinsamt. Efter en stund, när jag kom tillbaka efter att ha serverat någon kund, så kunde jag konstatera att all den goda maten låg i papperskorgen. Det var så sorgligt! Okej, jag är matfixerad, men herregud, det var ju helt god och fräsch mat!

Men ondheten var det ja. När killen frågade vad vissa rätter var för något och varför vi serverade dem trots att de inte finns i menyn så förklarade en av dem som jobbar i köket att de brukar göra "creative food" ibland, vilket innebär att de som jobbar komponerar vissa egna rätter. (Då brukar för övrigt alla i personalstyrkan få smaka och ge ett utlåtande om huruvida de är goda eller inte.) Detta var dock inte populärt. Citat: "Stop being creative! Only make what's in the menu!". Hurra, det kändes inte som ett uttalande i fas med tidens anda direkt (förutom kanske inom snabbmatsområdet). Skapligt slag i ansiktet. Typ: "Jag vet att ni jobbar för minimilön och i ett servicejobb där man dagligen får klagomål från tjuriga kunder, och att er arbetsmiljö inte är särskilt mysig och arbetsytan jätteliten och att ni inte har någon som helst makt över era arbetsuppgifter. Kul för er att ni kommit på någon liten grej som kanske skulle kunna göra det hela lite roligare och inte få er att känna er som robotar, men hey suckers, trodde ni verkligen att det finns utrymme för sånt på det här stället!?". Jaja, jag är i alla fall inte kökspersonal. Fick bara en liten instruktion, som för övrigt kändes som att den kom från någon som inte alls har den minsta koll på hur stressigt jobbet är och hur snabb man måste vara hela tiden. Men skit i det. Det värsta var att DE SLÄNGDE ALL MATEN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar